Infoa vauva- ja perheuintiin liittyen

Yleistä vauva- ja perheuinnista:
 

Ensimmäisillä uinti kerroilla vauvan kanssa totutellaan allas- ja halliympäristöön, veteen ja sen ominaisuuksiin sekä harjoitellaan otteita. Veteen mentäessä lasta pidetään hellästi sylissä siten, että katse- ja ihokontakti vauvan ja vanhemman välillä säilyy. Samalla hänelle puhutaan rauhallisesti ja keskitytään veteen kastautuen lopulta olkapäitä myöten. Palelua ja jännittyneisyyttä voi poistaa hieromalla vauvan vartaloa ja raajoja. Kastautumisen jälkeen onkin hyvä pysytellä vedessä ja liikkua mahdollisimman paljon. Ensimmäisten uintikertojen aikana ohjaaja neuvoo ja näyttää eri otteita ja sitä, kuinka lasta kannatellaan kevyesti mahdollisimman pienellä tuella ja niin syvällä vedessä, kuin mahdollista. Pysty-, selkä- ja vatsa-asentoja vaihdellaan jatkuvasti keksien samalla erilaisia leikkejä ja liikkuen eri puolilla allasta. Kun vauva on tottunut perusotteisiin, voi häntä käsitellä jo vähän reippaammin ja lisätä vauhtia leikkeihin. Uinti on lapselle kuitenkin kovaa työtä ja aina välillä on pysähdyttävä lepäämään.
 

Sukellusten harjoittelussa hyödynnetään yleensä sukellusrefleksiä, joka on suojareaktio lapsen pään joutuessa veden alle. Sukellusrefleksi estää veden pääsyn lapsen hengitysteihin, ja tätä hyödyntäen lapsi saadaan oppimaan aktiivisen hengityksen pidättämisen veteen joutuessaan jo ennen refleksin normaalia häviämistä. Sukellusten määrä ja kesto rajoitetaan vauvan iän mukaan ja niitä toteutetaan vain ohjaajan toimesta.

 

Vauvauinti on koko perheen iloinen leikkituokio, joten olisi tärkeää, että molemmat vanhemmat osallistuisivat vauvauintiin, jotta lapsi oppii luottamaan vesielementtiin. Lapsi tuntee näin olonsa turvalliseksi ja vanhemmat taas tuntevat parhaiten oman lapsensa.

 

Ohjaaja opastaa vanhempia toiminnan alkuun ja rohkaisee heitä. Myöhemmin ohjaaja pyrkii saamaan vanhemmista omatoimisempia ja ohjaaja toimii ideoiden antajana ja kannustajana. Vauvauinnin kaikki lelut ja apuvälineet ovat käytössä. On tärkeää muistaa tarkkailla lasta ja edetä lapsen ehdoilla harjoituksia tehdessä.

Kaikki lapset kehittyvät eri tahtiin, joten on tärkeää antaa lapselle tilaisuus edetä omaan tahtiin. Aivan kuten lapsen muukin kehitys, etenee veteen totuttaminen askel askeleelta. Altaalla tulee kuunnella lapsen tahtoa eikä ketään saa pakottaa ja rasittaa liikaa. Suo lapselle lepotaukoja ja varsinkin sukellusten jälkeen, sillä ne ovat raskaita tapahtumia lapselle.


On tärkeää, että jokainen huolehtii omalta osaltaan hyvästä hygieniasta vauvauinnissa. Vanhempien huolellinen peseytyminen, korujen riisuminen ja hiusten kiinnitys on keinoja pitää hygienia kunnossa vauvauinnin aikana. Sairasta lasta ei saa tuoda uimaan. Myös sairaat vanhemmat kuuluvat kotiin.